Mami, já chci štěně!

 Každý rok se během ledna a února zprávami a novinami pravidelně míhají zkazky o tom, kde se našlo opuštěné zvířátko. V žádném jiném období jich není tolik. Opuštění pejsci, kočky a další jsou dárky, které byly nejprve roztomilé a následně spolu se zodpovědností roztomilost ztrácely.  Tom lepším případě se ocitnou v útulku, kde mají šanci na nový život. V tom horším případě je nacházíme uvázané v lese a modlíme se, aby přežili ještě těch pár chvil, než přijede pomoc.

Pohoda s pejskem

 Děje se to rok co rok. A přesto se každé Vánoce ještě najdou lidé, kteří jako dárky dávají zvířátka. Neuvědomují si, že když pětiletému capartovi koupí štěňátko, ještě nějakou chvíli to budou oni, kdo se o to živé stvoření bude muset postarat. Malé děti vnímají jen hezké chlupaté stvoření a chtějí si hrát. Nevědí, že je potřeba pejska nakrmit, vyvenčit, česat ho, vychovávat. Rodiče by měli vždycky zvážit, jestli je jejich dítko schopné se postarat a pokud ne, zda jsou ochotní ho zastoupit. Také se musí zohlednit, jestli by se u nich mělo dobře – byteček 2+1 sice stačí pro tři lidi, ale medvěda v něm opravdu neubytuje. A ani teriéra – ten je totiž sice malý a skladný, ale nevěřili byste, jak dokáže být aktivní.

 Tím se dostáváme k dalšímu kritériu – velikost zvířete (většinou tedy psa, kočka se do bytu z pravidla vejde, pokud myslíme kočku domácí a ne tygra). Jako příklad si vezmeme psa, u kterého jsou tři kategorie – velká plemena, střední plemena a malá plemena. Teď ovšem přijde ten problém. Německá doga je sice obrovská, zato ale líná a společenská, tudíž není až takový problém jí dopřát gauč a pravidelnou vycházku 2x nebo 3x denně. Naopak takový border teriér je malý, ale aktivní – což znamená, že v bytě by se nudil a z nudy psi ničí na co přijdou.
Malé štěně

 Než se rozhodnete si koupit zvířátko – ať už na Vánoce, nebo kdykoliv jindy – pamatujte na to, že ono na Vás musí spoléhat a Vy si musíte být jisti, že takovou zodpovědnost unesete.